سراوان رشت کی نفس راحت می کشد؟

لینک کوتاه این مطلب : https://liyalestan.ir/3rd9

 

به گزارش لیالستان به نقل از آژیم،سراوان ناحیه ای جنگلی بسیار زیبا  و شاید بتوان گفت ” افسانه ای”  با دارا بودن مرداب ، یک روستای زیبا به همین نام ، موزه میراث فرهنگی گیلان  با امکانات اقامتی کوتاه مدت و تفریحی در ۱۷ کیلومتری رشت به سمت تهران  تا سال ۱۳۶۳ با همین ویژگیهای فوق العاده و کم نظیر طبیعی معروف بود.

متاسفانه از این تاریخ برخی مدیران همان دوره تاریخی اجازه ورود زباله به بخشی از جنگل را  با پاک تراشی بیش از ۷۰ هزار متر مربع  دادند، اما چرا چنین اقدام نامناسبی را رقم زدند، بر کسی معلوم نیست!!.

هر سال بر حجم و میزان ریختن زباله و متعاقب آن افزایش حشرات و بوی تعفن و جاری شدن شیرابه های زباله ها در پایین دست افزوده شد تا آنجا که در سال ۱۴۰۱ با ورود بیش از یک هزار تن زباله روزانه از ۱۷ شهر استان گیلان به این ناحیه، سطحی به میزان هفت هکتاربا ارتفاع ۱۲۰ مترمربع یک فاجعه زیست محیطی شکل گرفت!؟.

هیچ کس هم در تمام این سالها با وجود نشست های معمول اداری تکراری و آمدن دولت های متعدد اعلام نکرد، بانی این حرکت ناپسند ضد محیط زیست چه افرادی بودند و با وجود وعده ها و سخنرانی های آتشین فراوان ، ”  چرا کاری صورت نگرفت”.

با انتصاب دکتر اسدالله عباسی به عنوان یک شخصیت با تجربه بومی با ۱۲ سال سابقه نمایندگی در مجلس و سخنگویی هیات رئیس مجلس شورای اسلامی و وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی را در کارنامه طی ۱۶ ماه به دلیل شناخت گیلان  در بسیاری از بخش های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی استان تغییراتی تاثیر گذار آغاز شد.

برای نمونه در همین منطقه سراوان در مهر ۱۴۰۰ با دستور استاندار و همکاری شهرداری و دیگر سازمان ها و مجموعه های مرتبط گام های بلندی بنا گذاشته شد.

کارخانه تبدیل زباله به کود آلی فعالتر و با افزودن دو واحد به واحدهای موجود و شروع به کار عملیات احداث کارخانه زباله سوز که این دومی زباله های خشک مازاد را می سوزاند، از زمستان امسال به تدریج جلوی ورود زباله ها پر حجم به سراوان گرفته شد.

در اطراف کوه زباله ها در دل جنگل دیواره سازی شد و بر روی زباله ها حجم گسترده ای خاک ریخته شد که این عملیات ادامه دارد و اکنون از سطح ۷۰ هزار مترمربع حدود ۵۰ هزار متر مربع بحش فوقانی زباله ها خاک ریزی مناسب انجام شده است.

در همین راستا امروز ۲۷ اسفند ماه استاندار به همراه مدیران شهری و اجرایی و محیط زیستی در محل خاک ریزی حاضر و کاشت نهال در این  منطقه جنگلی زیبا آغاز شد.

 سراوان کجاست و چه ویژگی هایی دارد

نوشته اند، مرداب سراوان یکی از جاذبه‌های بکر طبیعی استان گیلان در دل جنگل سرسبز سراوان و در مسیر رشت به تهران است. قرار گرفتن مرداب در این مسیر باعث می‌شود که بتوانید از فرصت استفاده کرده و اکثر مسافران در مسیر بازگشت از استان گیلان به سمت استان‌های مرکزی ایران، سری هم به این مرداب زیبا می‌زنند و لذت سفر خود را تکمیل می‌کنند. وجود امکانات تفریحی و رفاهی کافی در این مکان دلیل دیگری برای بازدید و اقامت هر چند کوتاه مدت در سراوان است.

مرداب سراوان در پارک جنگلی سراوان قرار گرفته است. این پارک بخشی از جنگل های پنج هزار هکتاری سراوان است. این جنگل ها از قدیمی ترین جنگل های ایران محسوب می شوند. هوای آن در بهار و تابستان بسیار مطبوع است و رطوبت کمی دارد. در ساعت های اولیه صبح مه آلود و بسیار زیباست. درختانی مانند توسکا، بیدمشک، بلوط و .. به صورت خودرو در این جنگل روییده است. گونه های دیگری مانند کاج و سرو نقره ای نیز کاشته شده اند. حیواناتی مثل خرگوش، راسو، کبک، دارکوب و… نیز در دل این جنگل زندگی  می کنند.

زمانی که به پارک جنگلی سراوان وارد می‌شوید، در همان شروع راه در سمت چپ خود می‌توانید از محوطه بسیار زیبای سبز رنگ دیدن فرمایید. شاید با نگاه اول فکر کنید که این محوطه یک زمین فوتبال است که در مقابل شما قرار گرفته است. اما پس از اینکه دقت بیشتری کنید، متوجه خواهید شد که این محوطه در واقع همان مرداب سراوان است. همین که مرداب زیبای سراوان، از برگ پوشیده شده است، یعنی فضای بسیار زیبایی و فوق‌العاده‌ای دارد. با توجه به این مسأله، در کمتر مکانی می‌توان آب مرداب را به شکل مستقیم تماشا کرد. و اما در سمت راست خود می‌توانید از پل چوبی زیبایی که وجود دارد، دیدن کنید.

به طور کلی عکس‌برداری در این منطقه و مناظری که در آن وجود دارد، می‌تواند بسیار لذت‌بخش باشد.

 سراوان به طبیعت باز گشت

تاکید بر ایجاد نمایشگاه‌های درخت‌های هیرکانی در لندفیل سراوان

 استاتدار گیلان با تاکید بر اینکه نمایشگاهی از درختان جنگل ‌های هیرکانی باید در منطقه بهسازی شده  از زباله های سراوان اجرایی شود، گفت: شهرداری به عنوان متولی بازگشت سراوان به طبیعت و با نظارت منابع طبیعی، باید این منطقه به  منطقه نمونه جنگلی و فضای سبز تبدیل شود از این رو به منابع طبیعی استان هم  دستور می‌دهم به درخت و نهال‌کاری در این منطقه نظارت جدی کنند..

دکتر اسدالله عباسی پیش از ظهر امروزشنبه ۲۷ اسفند ماه ۱۴۰۱ در مراسم کاشت نهال و درخت در محل اجرای طرح ساماندهی لندفیل سراوان که آثار پسماند در بیش از چهار هکتار توسط پیمانکار با خاک به طور کامل محبوس شده است،‌حضور یافت.

نماینده عالی دولت در این مراسم با بیان اینکه بازگشت سراوان به طبیعت یک اقدام جهادی توسط دولت سیزدهم است، اظهار کرد: از سال ۶۳ تصمیمات غیر کارشناسی در خصوص دفن زباله در سراوان اتفاق افتاد در حالی که از ابتدا قرار نبود زباله در این منطقه  تجمیع و دفن شود.!

دکتر اسدالله عباسی با اشاره به تلاش‌ها و پیگیری‌های صورت گرفته  دولت در خصوص بازگشت سراوان به طبیعت گفت: بنده به عنوان خادم مردم، در نخستین دیدار اعضای مجمع نمایندگان استان‌های شمالی با رئیس جمهور، وضعیت نامطلوب انباشت زباله در سراوان  را نشان دادم که ایشان و  وزیر کشور به بنده ماموریت دادند، این معضل بزرگ زیست محیطی باید با دقت و سرعت حل شود.

وی اعتبارات اختصاص یافته به حل معضل پسماند سراوان در طول چند سال گذشته را بی سابقه دانست و بیان کرد: در خصوص بازگشت سراوان به طبیعت یک ریال اعتبار وجود نداشت،  اما در سفر  رئیس جمهور به گیلان یک‌هزار و ۲۰۰ میلبارد تومان اعتبار به حل معضل پسماند سراوان اختصاص یافت.

استاندار گیلان با تاکید بر افزایش اقدامات پشتیبانی و زیر بنایی در بازگشت سراوان به طبیعت تصریح کرد: همزمان با معرفی بنده به عنوان نماینده دولت در گیلان، شهردار رشت معرفی شد ولی به دلیل وضعیت نابسامان مدیریت شهری رشت و اختلاف میان اعضای شورای اسلامی شهر رشت، ایشان چندین بار استعفا داد که همین امر منجربه  تاخیر در معرفی  پیمانکار شد و همین امر مهم در  طولانی شدن مراحل بهسازی سراوان  موثر بود.‌

دکتر عباسی با بیان اینکه در انجام بهسازی و بازگشت این منطقه از سراوان، دقت نباید فدای سرعت شود، گفت: هیچ عذری در خصوص عدم بازگشت کامل  سراوان به طبیعت در مدت زمان یکسال پذیرفته نیست لذا پیمانکار پروژه موظف است در زمان مقرر، منطقه را به طور کامل به دامان طبیعت بازگرداند و بعد از بهسازی کامل نهال کاری و ایجاد جنگلکاری در این ناحیه محقق شود..

وی با تاکید بر اینکه نمایشگاهی از درخت های جنگل ‌های هیرکانی باید در منطقه بهسازی شده سراوان اجرایی شود، افزود: شهرداری به عنوان متولی بازگشت سراوان به طبیعت و با نظارت منابع طبیعی این ناحیه به یقین به منطقه ی نمونه جنگلی و فضای سبز مبدل شود.

وی با تاکید بر اینکه نمایشگاهی از درخت های جنگل ‌های هیرکانی باید در منطقه بهسازی شده سراوان اجرایی شود، افزود: شهرداری به عنوان متولی بازگشت سراوان به طبیعت و با نظارت منابع طبیعی این ناحیه به یقین به منطقه ی نمونه جنگلی و فضای سبز مبدل شود.

نماینده عالی دولت در گیلان با تاکید بر اینکه در خصوص رسیدگی به وضعیت پسماند سراوان و بانیان آن همه عوامل باید  شناسایی و به دادگاه باید معرفی شوند عنوان کرد: از امروز نظارت بر ایجاد فضای سبز در منطقه سراوان با شدت بیشتری دنبال می شود..

دکتر عباسی با بیان اینکه پیمانکار موظف است، در مدت زمان یکسال سراوان را به دامن طبیعت بازگرداند، تصریح کرد: پیمانکار در ابتدا اعلام کرد، در پایان دوره چهار ساله اول دولت سیزدهم  سراوان را به طبیعت باز‌می گرداند ولی به پیمانکار تصریح شد این زمان را به یکسال کاهش دهد و این شرکت موظف به اجرای توافق  تا ۱۲ ماه آینده است..

وی از عدم ورود زباله به منطقه لندفیل سراوان خبر داد و تصریح کرد: به مردم سراوان قول می‌دهم  دیگر هیچ زباله‌ای وارد منطقه سراوان نخواهد شد و با تلاش‌های صورت گرفته شیرابه پسماند سراوان نیز در حال کنترل هست و یک شرکت داشت بنیان در حال تصفیه شیرابه ها است..

استاندار با اشاره به پردازش بیش از ۳۰۰ تن  پسماند در کارخانه پردازش پسماند لاکان بیان کرد: در گذشته ظرفیت پردازش پسماند در لاکان ۵۰ تن بود  متذکر شد، هم اکنون ظرفیت  پردازش  به ۳۵۰ تا ۴۰۰ تن رسیده است که عاملی مهم در بازگشت سراوان به طبیعت خواهد بود.

دکتر عباسی در بخش دیگری از سخنانش از اختصاص پنج هزار میلیارد تومان از طریق تهاتر نفت برای ساماندهی فاضلاب شهر رشت خبر داد و گفت: یکی از دستورات ریاست محترم جمهور، ساماندهی رودخانه های  زرجوب و گوهررود است و در این خصوص نشست های  متعددی در گیلان برگزار و اقداماتی از جمله ساماندهی فاضلاب لاکان، بیمارستان‌های مرکز استان، مسکن مهر و شهر رشت در حال انجام است که این مهم نشان می‌دهد نگاه دولت سیزدهم در گیلان، در صدد حل زیربنایی مشکلات محیط زیست است.

وی با تاکید بر لزوم تکمیل کارخانه کود آلی ” تبدیل زباله به کود” تا پایان سال جاری گفت: شرکت یاد شده باید تا پایان سال جاری کارخانه را تکمیل کند، در غیر این صورت با دستور رئیس کل دادگستری پرونده‌ای برای آنان برای تاخیر در انجام وظیفه و قصور در انجام وظایف تشکیل خواهد شد.

یک توصیه مهم اینکه، حالا دیگر سراوان زخم کهنه بد بو در قلب جنگل های زیبای در حاشیه شهر رشت نیست  چرا که با اقدام ها و پیگیری ها مناسب استاندار گیلان ، توجه  ویژه دولت مردمی و مساعدت مقام های استانی این ناحیه به طبیعت باز گشته است.

اکنون مردم روستای زیبای سراوان و مردم رشت مرکز استان گیلان ، دوستداران طبیعت و تشکل های زیست محیطی و مدیران شهری رشت و محیط زیست استان و همه چشم به  سراوانی سراسر زیبا و طبیعتی بدون زباله  دارند.

حالا زمان آن است که رسانه های منتقد و آنهایی که مسائل را به سمت جریان های سیاسی و منافع  گروهی سوق می دهند و دیگر رسانه ها  به بازگشت کامل سراوان به طبیعت و درختکاری  و زیبا سازی کمک کنند و از کارهای انجام شده که ۳۸ سال تمام یک معضل غیر قابل حل به شمار می رفت –  از مدیریت استان قدردانی شود و انگیزه برای ادامه این روند بیش از پیش تقویت شود.

مردم منطقه و تشکل های زیست محیطی هم به موازات این تحرکات و اقدام های شایسته با تجلیل از کارهای انجام شده با جدیت وارد صحنه شده و بر مطالبات خود برای درختکاری تاکید کنند.

تهیه و تدوین : اداره کل روابط عمومی استانداری گیلان

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *