پرورش راتون فرصتی برای جبران کسری برنج/ حضور دام‌های سرگردان چالشی بزرگ در مسیر تولید

لینک کوتاه این مطلب : https://liyalestan.ir/lb71

پرورش راتون توسط کشاورزان فرصتی مغتنم و مهم در جهت جبران کسری برنج موردنیاز داخل است اما باید برای چالش‌های آن که یکی از آن‌ها حضور دام‌های سرگردان در سطح اراضی شالی‌کاری هست، چاره‌ای اندیشید.

به گزارش سایت خبری لیالستان و به نقل از خبرگزاری فارس ، براثر بارش متناوب باران در استان گیلان، بخش اعظمی از شالیزارهای استان گیلان دچار ورس یا خوابیدگی شدند که این مسئله علاوه بر افزایش هزینه بر کشاورزان موجب کاهش کمیت و کیفیت در تولید برنج شد.

بارندگی و نمناکی اراضی شالی‌کاری اگرچه بار برداشت را بر دوش کشاورزان بسیار سنگین کرد اما به گفته مسئولان جهاد کشاورزی از طرفی دیگر دارای مزیت‌هایی است که افزایش تولید راتون (شاه بج) از نمونه‌های آن است.

به گفته ابراهیم اکبر زاده، مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی گیلان اگرچه باران موجب خسران برنج شد اما با رطوبتی که در شالیزارها حاصل‌شده، زمینه افزایش پرورش راتون در بین مزارع برنج گیلان افزایش یافته است.

به گفته وی راتون برنجی گران‌تر و خوش‌طعم‌تر از برنج اولیه است و در سال گذشته در ۸۰ هزار هکتار از شالیزارهای استان راتون پرورش یافت و امسال نیز با توجه آب‌وهوای خوبی که در پیش داریم، پیش‌بینی می‌شود در ۱۰۰ هزار هکتار از شالیزارهای استان راتون پرورش پیدا کند.

گرچه با افزایش پرورش راتون کسری برنجی که باوجود ورس در شالیزارهای استان به وجود آمد، جبران خواهد شد اما کشاورزان در این راستا با چالش‌هایی روبرو هستند که نیازمند تصمیمات مسئولان محلی و شهرستانی است.

احمد ستوده، یکی از برنج‌کاران گیلانی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس می‌گوید: همه‌ساله برداشت راتون داشته و برنج حاصل‌شده نیز بسیار موردپسند است.

وی معتقد است باید به پرورش راتون به‌اندازه کشت دوم اهمیت قائل شد و با در اختیار گذاشتن نهاده‌هایی همچون کود موجب افزایش تولید برنج شد.

روشن نیک‌بین، یکی دیگر از کشاورزان گیلانی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه هر کشاورزی مایل به برداشت چندباره از مزرعه خود است، می‌گوید: هیچ کشاورزی با هزینه‌های سرسام‌آوری که در جریان تولید با آن دست‌وپنجه نرم می‌کند مایل نیست زمین زراعی خود را رها کند بلکه به پرورش راتون علاقه‌مند‌است.

به گفته وی، پرورش راتون هزینه‌ای ندارد و تولید محصول از شالیزاری که یک‌بار اقدامات داشت و کاشت در آن انجام‌شده بسیار برای کشاورزان مقرون‌به‌صرفه است.

نیک‌بین یکی از بزرگ‌ترین مسائل در پرورش راتون را حضور احشام سرگردان به‌ویژه گاوهای اهالی در سطح مزارع می‌داند و می‌گوید: متأسفانه هنگامی‌که برداشت شالی در پهنه مزارع مردم به اتمام می‌رسد برخی از اهالی گاو و گوسفندهای خود را در سطح اراضی به دلیل چریدن رها می‌کنند که موجب از بین رفتن ساقه‌های برنج می‌شود.

قربانعلی شمسی‌پور، یکی دیگر از شالی‌کاران گیلانی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه سالانه از حدود ۱۰ درصد اراضی شالی‌کاری‌اش راتون برداشت می‌کند، می‌گوید: راتون (شاه بج) یکی از خوشمزه‌ترین نوع برنج است که از آن برای میهمانان خود استفاده می‌کنم.

وی نیز به مسئله حضور احشام سرگردان و گاوهای مردم اشاره دارد و می‌گوید: بسیاری از مال داران ( گاوِ داران) به حقوق دیگران هیچ توجهی نمی‌کنند و به‌راحتی دام‌های خود را در سطح مزارع رها می‌کنند و این مسئله موجب می‌شود مزارع برنج تخریب شوند.

به گفته این کشاورز، حصار کردن و یا پرچین زدن دور اراضی شالی‌کاری به دلیل وسعت قابل‌توجه اش امکان‌پذیر نیست و بسیار هزینه بر است و نه‌تنها برای خود بلکه برای هیچ کشاورزی مقرون‌به‌صرفه نیست.

اینکه گفته می‌شود برنج سفیدی که از راتون در گیلان به دست خواهد آمد بیش از سال گذشته خواهد بود، قابل‌قبول است اما باید در خصوص اقدامات حفاظتی در جریان پرورش راتون نیز اهمیت قائل بود.

از سطح ۲۳۸ هزار هکتار از اراضی شالی‌کاری استان گیلان بنا بر پیش‌بینی مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی گیلان در سطح ۱۰۰ هزار هکتار برداشت راتون مورد انتظار است و این مهم می‌تواند سهم قابل‌توجهی در جبران کسری تولید برنج ناشی از ورس داشته باشد.

همچنین درزمینه پرورش راتون اینکه شرکت سهامی آب منطقه‌ای استان نیز می‌تواند با مدیرت مشابه فصل زراعی پیشینی توزیع و انتقال آب را به‌صورت مدیریت‌شده در اختیار کشاورزان قرار دهد و این اقدام می‌تواند در افزایش تولید برنج بسیار اثرگذار باشد.

گرچه نمی‌توان اراضی زیر کشت برنج را افزایش داد اما پرورش راتون می‌تواند بستری برای جبران کسری برنج در کشور باشد و خلأ ای که از این محصول استراتژیک در بازار همه‌ساله احساس می‌شود را تا حدودی جبران کند که این مهم می‌تواند در افزایش تولید داخل و کاهش خروج ارز از کشور بسیار مفید و فایده باشد.

جهاد کشاورزی استان نیز باید با همکاری فرمانداران، بخشداران و دهیاران برگزاری کلاس‌های آموزشی به جهت پرورش راتون را در دستور کار قرار داده و با در پیش گرفتن اقدامات و راهکارهای پیشگیرانه مانع از حضور احشام و دام‌های سرگردان در سطح اراضی شالی‌کاری استان شوند؛ آنگاه هست که کشاورزان با افزایش تولید راتون و فروش آن که از بازارپسندی بالایی نیز در بین مشتریان برخوردار است، خواهند توانست درآمد خود از تولید این محصول را افزایش دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *