نان تمیجان گیلان در فهرست ملی میراث فرهنگی ثبت شد + خرید آنلاین نان تمیجان


نان تمیجان مهارت پخت نان تمیجان گیلان در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس ثبت گردید.

خرید آنلاین نان تمیجان

نان تمیجان را می توانید به صورت آنلاین از اینجا خرید کنید

نان تمیجان و کارگاه نان تمیجان نان محلی استان گیلان

به گزارش رسانه خبری لیالستان ، در اجرای ماده 12 کنوانسیون بین المللی حفظ میراث فرهنگی ناملموس ، قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مذکور مهارت پخت سنتی خرید نان تمیجان به نام استان گیلان و شهرهای رودسر و لنگرود در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس ثبت گردید.



نان تمیجان

در اجرای ماده 12 کنوانسیون بین المللی حفظ میراث فرهنگی ناملموس ، قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مذکور مصوب سال 1384 مجلس شورای اسلامی و آیین نامه اجرایی آن و ماده سه قانون اساسنامه سازمان میراث فرهنگی کشور مصوب 1367 مجلس شورای اسلامی موضوع میراث فرهنگی ناملموس مهارت پخت سنتی نان تمیجان به نام استان گیلان و شهرهای رودسر و لنگرود ثبت گردید.

روستای تاریخی تمیجان

تمیجان از روستاهای تاریخی بخش مرکزی شهرستان رودسر در استان گیلان است.تمیجان از دو کلمه تیم و جان تشکیل شده‌است، “تیم” به معنای کاروانسرا و “جان” که در زبان پهلوی ساسانی “گان” بوده -پسوند مکان- است؛ بنابراین “تیمجان”-“تیمگان” به معنی “کاروانسراً یاًمحل کاروان” می‌باشد.


علت این نام گذاری آن است که این محل روزگاری دراز بر سر راه چهار راه بازرگانی شرق و غرب و شمال و جنوب منطقه ساحلی دریای خزر و کوهستانی البرز قرار داشت و فرودگاه کاروانیان و تیم‌ها بوده‌است. تمیجان مرکز ایالات رانکوه بوده که سلسله حاکمانی درتمیجان حکومت میکردند وزمان شاه عباس اول حکمرانان ایالات رانکوه جمع آوری و سپس حکومت آل کیا درتمیجان برای شیعه کردن مردم منطقه مستقر گردیدند تمیجان دارای تاریخ کهن و پل خشتی و تاریخی منحصر بفرد دارد .

و دارای اولین ضرابخانه منطقه گیلان بوده‌ و از سنه ۲۳۷ هجری قمری سکه ضرب میکرده سکه هایش موجود می باشدو براساس سرشماری مرکز آمار ایران ،جمعیت آن درحال حاضر حدود ۸۰۰ نفر (۲۳۰ خانوار) است و اهالی این روستا به گویش گیلکی شرق گیلان و به لهجه رودسری، صحبت می‌کنند.


نان تمیجان از نان های که بالای ۱۰۰۰ سال قدمت دارد در قدیم ییلاقات نان کماج. در قشلاق نان تمیجان پخت می شده است که برای لشگریان وقت و هم برای پذیرایی از بازرگانان که به تمیجان می آمدند پخت می شد.

فواید نان تمیجان در روایات اسلامی

نان تمیجان


در روایات هم از فواید نان برنجی آمده است: أَطْعِمُوا الْمَبْطُونَ خُبْزَ الْأَرُزِّ فَمَا دَخَلَ جَوْفَ الْمَبْطُونِ شَیْ‌ءٌ أَنْفَعُ مِنْهُ أَمَا إِنَّهُ یَدْبُغُ الْمَعِدَهَ وَ یَسُلُّ الدَّاءَ سَلًّا : (الکافی، کلینی، ج6، ص305، ط اسلامیه)
یعنی به کسی که اسهال دارد نان برنج بدهید زیرا بهتر از آن درون مبتلا به اسهال نشده است آگاه باشید معده را دباغی می‌کند و بیماری را از بدن به شدت خارج می‌کند.


دباغی معده، تقویت کردن معده است. مانند پوست چرم که قبل از دباغی قابل استفاده نیست ولی بعد از دباغی محکم و نازک و نرم می‌شود و کارآیی آن بالاتر می‌رود. دباغی کردن معده هم تقویت معده و محکم کردن معده و گرفتن رطوبت معده است و باعث می‌شود کارآیی معده بهتر بشود ، سویق برنج هم برای اسهال خوب است.

قدمت تاریخی روستای تمیجان


رسول علیزاده تولید کننده نان سنتی تمیجان در گفتگو با لیالستان با اشاره به قدمت تاریخی روستای تمیجان اظهار کرد: این روستا قبلا مرکز ایالت رانکوه و پس از آن مرکز حکومت آل کیا بوده است که نان تمیجان نیز از قدیم در حکومت مرکزی برای سربازان و لشگریان پخت میشد و با توجه به اینکه این نان دارای قدمت تاریخی می باشد و به نام این روستا به نام تمیجان می باشد ما تلاش کردیم این نان را مجددا احیا کنیم .

استقبال خوب از نان تمیجان

نان تمیجان


وی با اشاره به استقبال بسیار زیادی که برای خرید نان تمیجان میشود افزود : از شهرهای رشت ، لاهیجان ، لنگرود و چالوس مشتریان ثابتی داریم که دائم خریدار این نان هستند و علاوه بر آن برای سراسر کشور به صورت اینترنتی ارسال میکنیم و خوشبختانه مشتریان بین المللی هم خواستار این نان سنتی استان استان گیلان هستند.


علیزاده با بیان اینکه این نان خواص بسیار زیادی برای سلامتی و بیماری های روده ای دارد گفت : نان برنجی بهترین تقویت کننده بدن های سست و لاغر است،امروزه نان برنجی خیلی معروف نیست و شاید در کرمانشاه نان برنجی به عنوان یک شیرینی درست می‌کنند ولی منظور از نان برنجی در روایات همان نانی است که می‌خوریم ولی از آرد برنج و کمی نمک درست شده است،برنج را آسیاب و خمیر می‌کنند و با خمیر برنج، نان درست می‌کنند که در کتب طب سنتی قدیم بسیار به آن اشاره شده هست.


رسول علیزاده در ادامه اظهارداشت : روستای تمیجان دارای تاریخ کهن است و از سال 237 هجری قمری دارای ضراب خانه بوده و حکومت های مختلفی به صورت ایالتی در اینجا حکمرانی می کردند ، نان تمیجان از آن دوران قدمت دارد ولی در تاریخ کتاب هایی که در دسترس هستند بین 700 تا 900 سال ذکر کرده اند.

پل تمیجان بزرگ ترین پل خشتی استان گیلان

پل تمیجان


علیزاده با اشاره به پل تاریخی تمیجان گفت : طبق نوشته های تاریخی، پل تمیجان قدمت 700 ساله دارد و پس از بررسی خشت های این پل توسط کارشناسان میراث فرهنگی قدمت این پل را بیش از 900 سال ذکر کرده اند و علاوه بر آن این پل خشتی بزرگ ترین پل خشتی در کل استان گیلان است که متاسفانه مورد بی مهری قرار گرفته و قسمت هایی از آن هم زیر جاده آسفالت قرار گرفت که امیدواریم مسئولین توجه ویژه به این میراث اجداد مان داشته باشند.

نان تمیجان را می توانید به صورت آنلاین از اینجا خرید کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *