رضا حیدری نژاد : فساد سیستمی ، رانت ، علم گریزی و محدودیت از مشکلات لاهیجان هستند

رضا حیدری  لاهیجان

به گزارش سایت خبری لیالستان و به نقل از صفحه شخصی مهندس رضا حیدری نژاد شهرستان لاهیجان (رئیس سابق اداره گاز لاهیجان و سیاهکل ) دارای مشکلات بسیاری می باشد که رانت ، علم گریزی و محدودیت از بارز ترین این مشکلات هستند.

در ادامه می توانید سر فصل های این مشکلات را بخوانید.

چالش های شهری: ۱- عدم مشارکت

شوراها و شهرداری با بهره گیری موثر از ظرفیت های بخش مردمی و بخش خصوصی، موجب اعتماد سازی و افزایش میزان مشارکت عمومی میگردند…!

چالش های شهری: ۲- درآمد پایدار شهری

اصلاح و تصویب لایحه درآمد پایدار شهرداریها و رفع موانع قانونی، نقش مسئولین وزارت کشور و مجلس در جذب درآمدهای ملی، میزان بهره گیری موثر شوراها و شهرداری از منابع درآمدی شامل: درآمدهای ناشی از توسعه گردشگری، ارائه خدمات آموزشی، ارائه خدمات تفریحی، بهای خدمات آب، فاضلاب، پسماند، کسب و کار، مستغلات….، استفاده از فرصت های بی نظیر بومی مانند صنعت چای، ابریشم، بامبو، گیاهان دارویی، ساحل، کوه، جنگل و…، عوارض حمل و نقل، خودرو، اسناد، تفکیک اراضی، پارکینگ، کارخانجات تولیدی و صنعتی، نقل و انتقال، باربری و…، سرمایه گذاری، طرح های دانش بنیان شهری، استارت آپ ها و… یکی از مهمترین چالشهای درآمد پایدار داخلی و خارجی، برای توسعه پایدار شهری می باشد…!

چالش های شهری: ۳- فساد اداری

آینده‌پژوهی مرکز بررسی‌های استراتژیک نشان داد که از میان ۱۰۰ مسأله اساسی کشور “فساد سیستمی” مهم‌ترین چالش سال‌های آینده است!
متاسفانه برخی قوانین خود فسادزا هستند و یا بقای بعضی سازمان‌ها در گرو حیات فساد می باشد. در این بین هویت و ساختار شهرداری نیز متفاوت با دیگر نهادهای کشور است، شهرداری با شرح خدمات بسیار گسترده، بخش عمده منابع برای هزینه‌های جاری و توسعه‌ای را خود مستقلا تامین می کند، که این ساختار خود تولید‌کننده فساد است!
شاید مسیر مبارزه با فساد با دشواری ها و موانع زیادی مواجه باشد اما اصلاح ساختار سازمانی متفاوت شهرداری، راه اندازی شهرداری مجازی و ارائه خدمات الکترونیک، استفاده از الگوی جهانی تامین مالی شارژ شهری، شناسایی و کنترل دریچه‌های بروز فساد، مسئولیت‌پذیری و التزام عملی شهرداری و شوراها به شفافیت در صدور مجوزها و قراردادها و نیز پاسخگویی در مقابل افکار عمومی، از گام‌های موثر مقابله با فساد در مدیریت شهری می باشد…!

چالش های شهری: ۴- وابستگی

شهر موجودی زنده است که به درآمد پایدار نیاز دارد، وابستگی به درآمدهای ناپایدار مانند فروش تراکم و جریمه های ماده صد یکی از چالش های شهری است!
کاهش وابستگی شهرداری به درآمد‌های ناپایدار یکی از معیارهای سنجش موفقیت یا عدم موفقیت مدیریت شهری است…!

چالش های شهری: ۵- رانت

رانت اطلاعاتی در کنار رانت های اقتصادی و سیاسی از چالش های مهم مدیریت شهری است؛ اطلاع از طرح های توسعه آینده شهری، تغییرات در تراکم ها و کاربری ها، سرمایه گذاری ها و برگزاری مناقصات و مزایده ها می تواند موجب رانت اطلاعاتی در مسائل شهری گردد. شوراها با اتکاء به آرای مردم و بر اساس قانون، وظیفه نظارت بر بخش های اجرایی مجموعه مدیریت شهری را دارند. بهترین راه مقابله با رانت اطلاعاتی، رعایت مراتب اطلاع رسانی و گردش شفاف اطلاعات است…!

چالش های شهری: ۶- شکاف

توزیع نابرابر امکانات رفاهی و خدمات، در کنار مشکل توزیع ناعادلانه ثروت و قدرت، منجر به افزایش شکاف طبقاتي و اجتماعی می گردد.
اساسا جامعه بدون طبقه وجود ندارد اما مدیریت شهری برای جلوگیری از شکاف هاي نامعقول و غيرمنطقي، میتواند از طریق توزیع عادلانه امکانات و فرصت‌ها نقش آفرینی نماید.
ايجاد تعادل و کاهش شکاف طبقاتی، یکی از ملاک های ارزیابی عملکرد تیم مدیریت شهری است…!

چالش های شهری: ۷- بافت فرسوده

اجرای طرح ها و پروژه های بازآفرینی شهری، با هدف فراهم نمودن امکان کار و زندگی، همگام با احیا، بهسازی و نوسازی بافت های متعدد فرسوده یکی از چالش های مهم شهری محسوب می شود.
جلوگیری از نگاه سودجویانه صرف به پروژه های بازآفرینی و حفظ و زنده نگه داشتن هویت تاریخی شهر یکی از ملاک های ارزیابی عملکرد تیم مدیریت شهری است…!

چالش های شهری: ۸- علم گریزی

زندگی شهری در طول زمان به مقتضای علم و دانش دگرگون شده است.
متخصص بودن اعضای شورای شهر و شهردار، ساختار علمی شهرداری، وجود پژوهشکده، کتابخانه و مطالعات مستمر شهری و ارزیابی های تخصصی امور شهری نمودهای مشخص علم گرایی تیم مدیریت شهری است که فقدان آن، پایه بسیاری از مشکلات شهرها است…!

چالش های شهری: ۹- عدم بهره گیری موثر از ظرفیت های نخبگان

اداره امور و گرفتن تصمیمات مهم مدیریتی تنها با استفاده از ظرفیت ها و نظرات علمی در کنار بخش اجرایی می تواند موفق باشد. عدم بهره گیری از ظرفیت های نخبه در اداره امور و خود کامگی، داشتن حس قدرت و برتری بدترین آفت مدیریت شهری است. 
هدف اگر پیشرفت جامعه شهری باشد نه پیشرفت خود؛ تیم مدیریت شهری باید به دور از باندبازی و رانت خواری با استفاده از تجارب و نظر صاحب نظران، نقاط ضعف، قوت، فرصت ها و تهدیدها را بررسی کند و افقی برای آینده توسعه شهر ترسیم نماید…!

چالش های شهری: ۱۰- عدم انسجام

یکی از مهم ترین وظایف اعضای شورای شهر ایجاد سازوکار برقراری ارتباط موثر بین گروهای ذینفع است.
عدم انسجام بین خود شوراها و عدم ارتباط موثر بین تیم مدیریت شهری با شهروندان، نهادهای مردمی، سازمان شهرداریها، رسانه ها و دولت از چالش های مدیریت شهری بشمار می آید…!

چالش های شهری: ۱۱- حمل و نقل و ترافیک

با موتوريزه شدن شهرها و گسترش آن، عملکرد موثر، سيستم حمل و نقل عمومی و مدیریت کارآمد ترافیک ضروری است.
جلوگیری از هدر رفتن سرمایه های ملی و کاهش مصرف سوخت، افزایش بهره وری عمومی، بهبود شرایط زیست محیطی و اجتماعی، یکی از ملاک های ارزیابی عملکرد موثر تیم مدیریت شهری است…!

چالش های شهری: ۱۲- محدودیت

شهرها با ماهیتی ویژه، دارای محدودیت های مدیریتی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و زیست محیطی خاص خود از جمله منابع مالی ناپایدار، ناکارآمدی، آسیب پذیری، عدم برنامه، نظارت نامناسب، فقدان الگوی مناسب و… روبرو هستند و از این رو نیازمند مدیریت ویژه هستند.
گاهی حتی یک تغییر جزیی در تفکر و رفتار شهروندان و تیم مدیریت شهری میتواند محرک مناسبی برای یک اثر بزرگ باشد…!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *